ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-22

Αγαπητοί γονείς,

Στο ξεκίνημα  της νέας σχολικής χρονιάς ευχόμαστε από καρδιάς σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες καλή επιτυχία, δύναμη και επίτευξη στόχων και τους καλωσορίζουμε στον συναρπαστικό κόσμο της κατάκτησης της γνώσης.

Καλή δύναμη και σ’ εσάς τους γονείς που στηρίζετε το έργο  μας και την προσπάθεια των παιδιών σας. Με δεδομένη την απαραίτητη ομαλή και συνεργατική σχέση γονέων/κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς προς όφελος των μαθητών, προσβλέπουμε στην έμπρακτη συμπαράστασή σας και αυτή τη σχολική χρονιά.

Μια χρονιά η οποία σηματοδοτείται από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε λόγω της πανδημίας.

Εντούτοις, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι  που μας επιτρέπεται να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του σχολείου με τη φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών τηρώντας ορισμένους δεσμευτικούς κανόνες. Στην παρούσα συγκυρία, καλούμαστε να μεριμνήσουμε όσο το δυνατόν για την τήρηση των  απαραίτητων υγειονομικών μέτρων στον σχολικό χώρο, με στόχο την πρόληψη μετάδοσης και εξάπλωσης του COVID-19 και την ασφάλεια των εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους. Σε αυτήν την προσπάθεια είναι απαραίτητο να συμπορευτούμε μέσα από  γόνιμη και εποικοδομητική επικοινωνία και συνεργασία. Πείθουμε τα παιδιά μας και ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες των ειδικών και της Πολιτείας για να καταφέρουμε να βγούμε αλώβητοι από αυτήν την απειλή.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν  τα Υπουργεία Παιδείας και  Υγείας (ΦΕΚ 4187 τ. Β΄/10-09-2021) ισχύουν τα εξής:

Πώς προσέρχονται οι μαθητές στο σχολείο:

Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), ο οποίος διενεργείται και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο.

Εξαιρούνται: οι μαθητές οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι ή με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου (προσκομίζουν και σχετική βεβαίωση από τον ΕΟΔΥ).

Εάν ο μαθητής εμφανίσει τα συμπτώματα εκτός σχολείου:
  • Ο μαθητής παραμένει στο σπίτι.
  • Οι γονείς ειδοποιούν το σχολείο.
Εάν ο μαθητής εμφανίσει τα συμπτώματα στο σχολείο:
  • Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου επικοινωνεί με την οικογένεια για παραλαβή του μαθητή.
  • Ο μαθητής απομονώνεται στον προκαθορισμένο χώρο με εφαρμογή μέτρων υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (μαθητής και το άτομο που τον φροντίζει).
  • Καθαρισμός χώρου και απολύμανση επιφανειών μετά την αποχώρηση του μαθητή.
Ενέργειες κατά την απομάκρυνση του μαθητή:

 Γίνεται διαγνωστικό τεστ (rapid test ή PCR). Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον.   

                  Αρνητικό αποτέλεσμα

  • Εάν η ιατρική αξιολόγηση οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε ο μαθητής μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα ή τυχόν άλλα, πέρα από COVID-19, προβλήματα υγείας παρέλθουν.
  • Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μαθητής με συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο πλαίσιο λοίμωξης COVID-19 και σύμφωνα με την ιατρική αξιολόγηση μπορεί να είναι ύποπτο κρούσμα, αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν έγινε διαγνωστικός εργαστηριακός έλεγχος ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) παρά τις ιατρικές συστάσεις, δεν προσέρχεται στο σχολείο για δέκα (10) ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέχρι να έχουν συμπληρωθεί τρία (3) 24ωρα απυρεξίας (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού) και να έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα.
  • Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου(self test).

                    Θετικό αποτέλεσμα

  • Σε περίπτωση θετικού κρούσματος ο γονέας του μαθητή ενημερώνει άμεσα την υπεύθυνη διαχείρισης COVID- 19 (κ. Ψωμά Ελένη 6980902030) της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού εργαστηριακού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).
  • Η υπεύθυνη διαχείρισης COVID-19 του σχολείου επικοινωνεί με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής και προβαίνει άμεσα στις υπόλοιπες υπηρεσιακές ενέργειες για επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου.
  • Ο μαθητής μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση τουλάχιστον δέκα (10) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών (3) 24ωρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών), καθώς και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
  • Για την επάνοδο στη σχολική μονάδα των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου ελέγχου και δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης.
Ανεμβολίαστοι μαθητές αυξημένης εγγύτητας ή χωρίς ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου:

 Μαθητές ανεμβολίαστοι ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο που: ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 ή ανήκουν σε διαφορετικό τμήμα αλλά παρακολούθησαν μαζί του μάθημα/μαθήματα στην ίδια αίθουσα (π.χ. Τμήμα Ένταξης, Ξένη Γλώσσα. Ολοήμερο…) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας του κρούσματος (48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν) εφόσον η κοινή παρακολούθηση μαθημάτων διήρκεσε τουλάχιστον δύο (2) διδακτικές ώρες ή μετακινήθηκαν με το ίδιο ταξί ή άλλο ιδιωτικό μεταφορικό μέσο ή σχολικό λεωφορείο και κάθονταν στη διπλανή θέση του ίδιου θρανίου, στο μπροστινό ή πίσω θρανίο, στο πλαϊνό θρανίο [εάν υπάρχει και η απόσταση είναι μικρότερη του ενάμιση (1,5) μέτρου], σε διπλανή θέση ή στην αντίστοιχη θέση της μπροστινής ή πίσω σειράς από τη θέση του επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολικό λεωφορείο υποβάλλονται σε rapid test τις ημέρες μηδέν (0) έως πρώτη (1) και έβδομη (7), από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, καθώς και σε self test καθημερινά στο μεσοδιάστημα μεταξύ των rapid tests.

1η ημέρα: rapid test

2η ημέρα: self test

3η ημέρα: self test

4η ημέρα: self test

5η ημέρα: self test

6η ημέρα: self test

7η μέρα:   rapid test

Τα δύο επιπλέον self tests παρέχονται στους μαθητές από το σχολείο.

Εάν κάποιο αποτέλεσμα ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) αποβεί θετικό, το άτομο αντιμετωπίζεται πλέον ως επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID 19 και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομόνωσης και διαχείρισης κρούσματος. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), ακολουθεί επιβεβαίωση με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή εναλλακτικά με μοριακό έλεγχο (PCR).

  • Είναι απαραίτητο να παραμένει κατ’ οίκον και να απέχει από την παρακολούθηση μαθημάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, το παιδί σας όταν εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, πυρετό και βήχα. Επίσης, όταν παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή, μυαλγίες, ρίγος, πονοκέφαλο, δυσκαταποσία, ρινική καταρροή/συμφόρηση, ναυτία / έμετο, κοιλιακό πόνο και διαρροϊκές κενώσεις. Παράλληλα, θα πρέπει, όταν απουσιάζει το παιδί σας για οποιοδήποτε λόγο, να ενημερώνετε τηλεφωνικά το σχολείο (2831029296) ή μέσω email(5mail@dim-rethymn.reth.sch.gr).
  • Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Χρήση μάσκας δε γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις και κατά τη διάρκεια της σίτισης.
  • Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας. Προτείνεται ο μαθητής να έρχεται με τουλάχιστον δύο εφεδρικές μάσκες σε καθαρό σακουλάκι στη τσάντα του. Χρειάζεται, επίσης, να έχει ένα επιπλέον καθαρό σακουλάκι για να τοποθετεί τη μάσκα που φοράει και την αφαιρεί πριν το διάλειμμα. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο μαθητής ότι η μάσκα που δεν εφαρμόζει σωστά δεν προσφέρει καμιά προστασία. Αντίθετα, μπορεί να είναι επικίνδυνη.
  • Στο σχολείο τηρείται ημερολόγιο επισκέψεων ώστε να μπορεί να γίνει επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση σε περίπτωση πιθανού κρούσματος.
  • Μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας η διάταξη των θρανίων έχει τον ίδιο προσανατολισμό και όπου είναι δυνατόν τηρείται επαρκής απόσταση ανάμεσα στους μαθητές.
  • Συστήνεται η αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών , των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Το κάθε παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα. Καλό θα ήταν να υπάρχουν τα αρχικά του κάθε μαθητή σε κάθε προσωπικό αντικείμενο. Καλό θα ήταν, επίσης, ο μαθητής να έχει και να χρησιμοποιεί τον δικό του μαρκαδόρο για τον υαλοπίνακα.
  • Ο μαθητής πρέπει να πλένει τα χέρια του πριν το φαγητό στις βρύσες οι οποίες είναι ποδοκίνητες και εξοπλισμένες με σαπούνι και χειροπετσέτες. Αν αυτό είναι δύσκολο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορεί να χρησιμοποιήσει αντισηπτικό διάλυμα το οποίο υπάρχει σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας.
  • Είναι απαραίτητο το παιδί να έχει μαζί του το παγούρι του το οποίο θα μπορεί να γεμίζει από τις βρύσες με νερό. Απαγορεύεται το παιδί να πίνει νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα καθώς και να χρησιμοποιεί κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια.
  • Το κυλικείο του σχολείου λειτουργεί. Διαθέτει, όμως, μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό. Τα παιδιά πρέπει να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (υπάρχει ειδική σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις). Συνιστάται τα παιδιά να καθαρίζουν τα χέρια τους μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο.
  • Στο μέτρο του δυνατού, κατά την ώρα του διαλείμματος οι μαθητές κάθε τμήματος παραμένουν σε καθορισμένους χώρους, φροντίζοντας να κρατούν, όσο δυνατόν, αποστάσεις από τους συμμαθητές τους. Μιλήστε επανειλημμένα στα παιδιά σας γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι μπορούν να παίξουν και από απόσταση. Τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να φέρνουν μαζί τους παιχνίδια στο σχολείο (π.χ. μπάλες, κούκλες, τάπες κλπ.).
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου γίνεται συνεχής φυσικός αερισμός των αιθουσών τόσο κατά την ώρα του μαθήματος όσο και των διαλειμμάτων.
  • Η φοίτηση των μαθητών/τριών είναι υποχρεωτική. Καθημερινά καταγράφονται οι απουσίες και καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα mySchool. Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης, β) Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, γ) Αν έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19 και αναμένει την έκδοση του αποτελέσματος.
  • Δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Επιλεκτικές επισκέψεις ή περίπατοι μεμονωμένων τμημάτων και με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, μπορούν να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ύστερα από συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

  • Η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο γίνεται 08:00-08:15.
  • Η αποχώρηση των μαθητών το μεσημέρι 13:15μμ γίνεται ως εξής: Οι μαθητές/τριες των τάξεων Α’,Β’,Γ’ από την ανατολική είσοδο με την παρακάτω σειρά:Α1,Α2,Β1,Β2,Γ1,Γ2. Οι μαθητές/τριες των τάξεων Δ’,Ε’,ΣΤ’ από τη δυτική είσοδο. Συστήνεται η χρήση της μάσκας κατά την αποχώρηση. Είναι απαραίτητο να βρίσκεστε στο σχολείο την καθορισμένη ώρα αποχώρησης, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός των μαθητών αναμένοντάς σας. Στον χώρο έξω από το σχολείο παρακαλούμε να κρατάτε τις προβλεπόμενες αποστάσεις περιμένοντας το παιδί σας για να το παραλάβετε. Γίνετε κι εσείς το παράδειγμα.
  •  Στην αυλή του σχολείου απαγορεύεται να μένουν τα παιδιά μετά τη λήξη των μαθημάτων.

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ

  • Το Ολοήμερο Τμήμα λειτουργεί κανονικά (13:15-16:00), σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΑΙΘ, τηρώντας το δυνατόν τα μέτρα προφύλαξης. Οι μαθητές χωρίζονται και σιτίζονται σε δύο ομάδες για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Αναμφισβήτητα, και αυτή η χρονιά ξεκινά κάτω από δύσκολες συνθήκες που απαιτούν υπομονή, συνεργασία και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στόχος όλων το ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον της σχολικής μονάδας στο οποίο θα μπορούμε απρόσκοπτα να επιτελούμε το εκπαιδευτικό μας έργο.

Με εκτίμηση,

Ο Διευθυντής

Ο  Σύλλογος Διδασκόντων