Πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου για την πρόληψη και τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

Αγαπητοί γονείς,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε πρωτίστως να σας ευχηθούμε μια υγιή, ομαλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι πάντα συγκινησιακά φορτισμένη με τη χαρά των μαθητών και τις ελπίδες γονέων και δασκάλων για την πρόοδο των παιδιών και την απρόσκοπτη  διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας!

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι  που μας επιτρέπεται να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του σχολείου με τη φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών τηρώντας ορισμένους δεσμευτικούς κανόνες. Οι επικαιροποιημένες οδηγίες – μέτρα, που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας είναι εκτενείς και βασίζονται, στην εφαρμογή μιας πραγματιστικής αντίληψης: το δικαίωμα του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας στην εκπαίδευση. Ωστόσο, διανύουμε μία πρωτόγνωρη περίσταση, κατά την οποία η διά ζώσης επικοινωνία επαναπροσδιορίζεται. Στην παρούσα συγκυρία, καλούμαστε όλοι, εκπαιδευτικοί και γονείς, να μεριμνήσουμε όσο το δυνατόν για τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες στον σχολικό χώρο, με στόχο την πρόληψη μετάδοσης και εξάπλωσης του COVID-19 και την ασφάλεια των εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Σε αυτήν την προσπάθεια σας καλούμε να συμπορευτούμε μέσα από μια γόνιμη και εποικοδομητική επικοινωνία και συνεργασία. Πείθουμε τα παιδιά μας και ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες των ειδικών και της Πολιτείας, για να καταφέρουμε να βγούμε αλώβητοι από αυτήν την απειλή.

Αναλυτικά, σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

● Η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

  • Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας. Προτείνεται ο μαθητής να έρχεται με τουλάχιστον δύο εφεδρικές μάσκες σε καθαρό σακουλάκι στη τσάντα του. Χρειάζεται, επίσης, να έχει ένα επιπλέον καθαρό σακουλάκι για να τοποθετεί τη μάσκα που φοράει και την αφαιρεί πριν το διάλειμμα. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο μαθητής ότι η μάσκα που δεν εφαρμόζει σωστά δεν προσφέρει καμιά προστασία. Αντίθετα, μπορεί να είναι επικίνδυνη.
  • Μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας η διάταξη των θρανίων έχει τον ίδιο προσανατολισμό και όπου είναι δυνατόν τηρείται επαρκής απόσταση ανάμεσα στους μαθητές. Τα μαθήματα των Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρικής Αγωγής πραγματοποιούνται στην αίθουσα όπου γίνονται τα υπόλοιπα μαθήματα. Το μάθημα της Πληροφορικής γίνεται στην αίθουσα της Πληροφορικής και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας (αερισμός της αίθουσας για 15 λεπτά, καθαρισμός του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού/επιφανειών πριν εισέλθουν οι μαθητές).
  • Συστήνεται η αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών , των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Το κάθε παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα. Καλό θα ήταν να υπάρχουν τα αρχικά του κάθε μαθητή σε κάθε προσωπικό αντικείμενο. Καλό θα ήταν, επίσης, ο μαθητής να έχει και να χρησιμοποιεί τον δικό του μαρκαδόρο για τον υαλοπίνακα.

● Ο μαθητής πρέπει να πλένει τα χέρια του πριν το φαγητό στις βρύσες  οι οποίες είναι ποδοκίνητες και εξοπλισμένες με σαπούνι και χειροπετσέτες. Αν αυτό είναι δύσκολο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορεί να χρησιμοποιήσει αντισηπτικό διάλυμα το οποίο υπάρχει σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας.

● Είναι απαραίτητο το παιδί να έχει μαζί του το παγούρι του το οποίο θα μπορεί να γεμίζει από τις βρύσες με νερό. Απαγορεύεται το παιδί να πίνει νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα καθώς και να χρησιμοποιεί  κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια.

● Το κυλικείο του σχολείου λειτουργεί. Διαθέτει, όμως, μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό. Τα παιδιά πρέπει να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (υπάρχει ειδική σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις). Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των παιδιών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Συνιστάται τα παιδιά να καθαρίζουν τα χέρια τους μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο.

● Το καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα έχει τροποποιηθεί ώστε οι μαθητές να βγαίνουν διάλειμμα σε διαφορετικούς χρόνους και να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Συγκεκριμένα:

ΟΜΑΔΑ Α (Α’ Β’ Γ’ Τάξεις): 09:45-10:00, 11:20-11:35, 12:20-12:35

ΟΜΑΔΑ Β (Δ’ Ε’ ΣΤ’ Τάξεις):09:00-09:15, 10:40-10:55, 11:35-11:50

Κατά την ώρα του διαλείμματος οι μαθητές κάθε τμήματος παραμένουν σε καθορισμένους χώρους, φροντίζοντας να κρατούν, όσο δυνατόν, αποστάσεις από τους συμμαθητές τους. Μιλήστε επανειλημμένα στα παιδιά σας γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι μπορούν να παίξουν και από απόσταση. Τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να φέρνουν μαζί τους παιχνίδια στο σχολείο (π.χ. μπάλες, κούκλες κλπ.).

  • Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου γίνεται συνεχής φυσικός αερισμός των αιθουσών τόσο κατά την ώρα του μαθήματος όσο και των διαλειμμάτων και αποφεύγεται η χρήση των κλιματιστικών και των ανεμιστήρων. Οι επιφάνειες κάθε αίθουσας που χρησιμοποιούνται (πόμολα, διακόπτες, γραφεία, θρανία κ.ά) και οι τουαλέτες μαθητών και προσωπικού καθαρίζονται μετά από κάθε διάλειμμα, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος και οπωσδήποτε μετά τη λήξη του.
  • Η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο γίνεται 08:-08:15. Δε γίνεται προσευχή στην αυλή αλλά μέσα στην τάξη.
  • Η αποχώρηση των μαθητών το μεσημέρι 1.15μμ γίνεται ως εξής:

Οι μαθητές/τριες των τάξεων Α’,Β’ από την ανατολική είσοδο με την παρακάτω σειρά:Α1,Α2,Β1,Β2. Οι μαθητές/τριες των τάξεων Γ’,Δ’,Ε’,ΣΤ’ από τη δυτική είσοδο. Συστήνεται η χρήση της μάσκας κατά την αποχώρηση. Είναι απαραίτητο να βρίσκεστε στο σχολείο την καθορισμένη ώρα αποχώρησης, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός των μαθητών αναμένοντάς σας. Στον χώρο έξω από το σχολείο παρακαλούμε να κρατάτε τις προβλεπόμενες αποστάσεις περιμένοντας το παιδί σας για να το παραλάβετε.  Γίνετε κι εσείς το παράδειγμα.

● Στο σχολείο τηρείται ημερολόγιο επισκέψεων ώστε να μπορεί να γίνει επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση σε περίπτωση πιθανού κρούσματος.

● Το Ολοήμερο Πρόγραμμα (13.15-16.00) λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΑΙΘ, τηρώντας το δυνατόν τα μέτρα προφύλαξης. Οι μαθητές χωρίζονται και σιτίζονται σε δύο ομάδες για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

● Είναι απαραίτητο να παραμένει κατ’ οίκον και να απέχει από την παρακολούθηση μαθημάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, το παιδί σας όταν εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, πυρετό και βήχα. Επίσης, όταν παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή, μυαλγίες, ρίγος, πονοκέφαλο, δυσκαταποσία, ρινική καταρροή/συμφόρηση, ναυτία / έμετο, κοιλιακό πόνο και διαρροϊκές κενώσεις. Παράλληλα, θα πρέπει, όταν απουσιάζει το παιδί σας για οποιοδήποτε λόγο, να ενημερώνετε τηλεφωνικά το σχολείο (2831029296) ή μέσω email(5mail@dim-rethymn.reth.sch.gr).

Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ α/ υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (διάγνωση από ιατρό) ΚΑΙ β/ δεν έχει επιδημιολογική σύνδεση με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19. Εάν πληρούνται και οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις α/ και β/, η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να γίνει μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη  αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του (τον χρόνο επανόδου για τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού).

  • Εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω εκ μέρους του υπευθύνου COVID-19:
  1. Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού.
  2. Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.
  3. Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
  4. Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/αναπνευστικών εκκρίσεων).
  5. Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για  λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση,  θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.

Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση  κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο  σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19- odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/).

●Οι απουσίες των μαθητών δε θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας τους υποβάλλει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής ή μέλος της οικογένειάς του ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Η φοίτηση των μαθητών/τριών είναι υποχρεωτική. Καθημερινά καταγράφονται οι απουσίες και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα mySchool. Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης, β) Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, γ) Αν έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19 και αναμένει την έκδοση του αποτελέσματος.

● Δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Επιλεκτικές επισκέψεις ή περίπατοι μεμονωμένων τμημάτων και με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, μπορούν να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ύστερα από συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

● Στην αυλή του σχολείου απαγορεύεται να μένουν τα παιδιά μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι σίγουρα το ξεκίνημα δεν είναι εύκολο, λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Μπορεί η νέα σχολική χρονιά  να είναι ιδιαίτερη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα την κάνουμε όμορφη και δημιουργική. Να είστε σίγουροι και ήσυχοι ότι το σχολείο θα ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα για την προστασία όλων. Με την καλή επικοινωνία, συνεργασία και διάθεση η σχολική μας κοινότητα θα είναι κυψέλη δημιουργίας και γνώσης με υγιείς μαθητές, δασκάλους και γονείς.

Με εκτίμηση,

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων